talviaurinko

Pienyrittäjä deittailee

No en oikeasti ole ollut treffeillä (eikun juu, oman miehen kanssa teatterissa muutama viikko sitten), mutta siltä nämä ns. kohdennetut markkinointitoimenpiteet tuntuvat. Yhteistyökumppaneiden etsintä on deittailua parhaimmillaan. Ja pahimmillaan.

Potentiaalisen kumppanin etsintä

Huomaan haistelevani potentiaalisia yhteistyökumppanuuksia siellä sun täällä. Työpaikkailmoituksia, some-kanavia, lehtimainoksia ja kadunvarren kylttejä katselen koko ajan sillä silmällä. Mitähän tuo firma tekee? Olisiko heillä tarvetta viestintäpalveluille? Nuo rekrytoivat, haku on siis päällä. Samahan se on parisuhdemarkkinoilla, samanlaisin ajatuksin voisi kumppania etsivä silmäillä lähiympäristöään.

Lähestymistavan valinta

Jonkin verran mietintää aiheuttaa sopivan lähestymistavan valinta siinä vaiheessa, kun potentiaalinen kumppani on löytynyt. Soittaisinko? Millaisen sähköpostiviestin muotoilen? Lähestynkö LinkedInissä? Tässä vaiheessa usein yrittää aavistella vastaanottajan preferenssejä, mutta toisaalta kannattaa luottaa omiin vahvuuksiin. Jos puhelinsoitto vieraalle ei tunnu luontevalta, mutta sormet tanssivat näppäimistöllä joutuisasti, niin ehkä kirjallinen muoto kannattaa. Teksti- tai pikaviesti ei kuitenkaan tässä(kään) kontekstissa ole se paras valinta.

Lähestyminen

Kovin järeitä markkinointityökaluja en vielä ole ottanut käyttöön, mutta pyrkinyt tarttumaan tilaisuuteen aina kun potentiaalinen kumppani on vilahtanut näkökentässä. Niinpä olen lähestynyt erinäisiä tahoja viime viikkojen aikana, ja se vasta vaatiikin keskittymistä. Pitää kertoa riittävästi, mutta ei liikaa. Pitää kertoa oikeita, juuri kyseessä olevaa kumppania kiinnostavia asioita ja välttää epäolennaisuuksia. Pitää olla jämäkkä, mutta joustava. Asiallinen, mutta ei jäykkä. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, kuten myös viestin viilausta. Uskoakseni olen kuitenkin löytänyt oman tyylini ja pyrin parhaani mukaan noudattamaan sitä – olemalla oma itseni. Tämä jos mikä on valttia myös treffimarkkinoilla!

Ja sitten odotellaan

Harvoin asiat etenevät lähdöstä maaliin hetkessä. Pientä jännitystä kuitenkin on luonnollista tuntea: mitä mieltä vastaanottaja on yhteydenotostani, vastaako hän ja mihin sävyyn, johtaako viestinvaihto tapaamiseen?

Viivytyksiä tulee, ja joskus asia jää muhimaan korvan taakse ja tulee esille yllättäen toisessa hetkessä. Turhaa laskelmointia kannattaa välttää, sillä asioillahan on tapana järjestyä. Hoidetaan tilanteita siinä järjestyksessä, kun ne tulevat eteen, eikä tehdä asioista liian monimutkaisia.

Etsitpä siis kumppania omaan elämääsi tai asiakassuhteeseen, stressaaminen ei asiaa auta. Tänäänkin voi vaikka nauttia auringosta ja pakkasesta (sisällä), ja siinä samalla vastata pariin treffi-ilmoitukseen.