Pihlajanmarjat

Oodi yrittäjyydelle

Median ja julkisen keskustelun välittämä kuva yrittäjyydestä ei ole kovin houkutteleva. Verokarhu sitä, aluehallintovirasto tätä. On totta, että yrittäjiä koskevien velvollisuuksien, säädösten ja maksujen verkosto on melko kattava, mutta yrittäjyydellä on myös toinen puoli. Toinen puoli koostuu innosta, ilosta, periksiantamattomuudesta ja vapaudesta, ja olisikin mahtavaa, jos ainaisen valivalin sijaan julkisuudessa yrittäjyydestä kerrottaisiin myös positiivisten teemojen kautta.

Osallistuin viikonloppuna Pirkanmaan TE-toimiston ja ValmennusMajakan järjestämän, jonkin aikaa toimineille yrittäjille suunnatun, StartUp-koulutuksen avausleirille. (Ja jotta ei unohtuisi, kiitän jo tässä vaiheessa yhteiskuntaa minun ja muiden keltanokkaisten yrittäjien merkittävästä tukemisesta. Arvostan.) Koulutukseen oli valittu 20 Pirkanmaan alueella toimivaa pien- tai yksinyrittäjää. Seuraavan puolen vuoden aikana kokoonnumme yhdessä ja pienemmissä ryhmissä kuukausittain erilaisten teemojen ympärillä, apunamme yrittäjyyden eri osa-alueiden asiantuntijoita – ja toisemme.

Itselleni viikonlopusta jäivät päällimmäisenä mieleen innostus, ihailu ja inspiraatio. Jokainen sai viikonlopun aikana kertoa omasta taustastaan ja yrityksestään. Haasteitta ei kukaan taivalla, mutta se innostus ja tarmo, jolla jokainen omaan ideaansa uskoo, on mahtavaa. Itse ihailen ehkä eniten niitä, jotka ovat päättäneet seurata hyvää, ehkä vähän hulluakin, ideaansa ja päättäneet tuoda jonkin konkreettisen tuotteen markkinoille. Kurssilaisten yritykset edustavat toimialoja laidasta laitaan, mutta hyvä inspiraatio ei sitä näe. Itse sain hyviä ajatuksia itselleni aivan vieraiden asioiden parissa työskenteleviltä yrittäjäkollegoilta.

Yrittäjäksi ryhtymisen motivaatiotekijöitä on monia. Loppuun palaminen, maantieteelliset seikat, terveydelliset tekijät, työttömyys ja niin edelleen. Harva on syntynyt liiketoimintasuunnitelma takataskussaan. Yrittäjyys on ammatti siinä missä moni muukin. Leipä ei todellakaan ole kovin leveä ja päällisetkin välillä tiukassa, mutta monelle nyky-yrittäjälle se on toissijaista. Iloa sen sijaan löytyy omannäköisestä tekemisestä, vapaudesta ja pienistä onnistumisista.

Omat tavoitteeni puolen vuoden koulutusrupeamalle ovat ainakin palveluideni tuotteistaminen sekä markkinoinnin ja myynnin toimenpiteiden kehittäminen. Sen lisäksi aion nauttia muiden yrittäjien tarinoista ja toivon mukaan pystyn inspiroimaan myös muita omilla ajatuksillani.

Tästä on hyvä jatkaa!